وبلاگ شخصی دکتر امیرهوشنگ واحدی

دکتر امیر هوشنگ واحدی متخصص طب فیزیکی و توابخشی، درمان بیماریهای ستون فقرات، عصبی، عضلانی و مفصلی و ... مطب کرج، جهانشهر-روبروی بیمارستان مدنی

وبلاگ شخصی دکتر امیرهوشنگ واحدی

دکتر امیر هوشنگ واحدی متخصص طب فیزیکی و توابخشی، درمان بیماریهای ستون فقرات، عصبی، عضلانی و مفصلی و ... مطب کرج، جهانشهر-روبروی بیمارستان مدنی

ارتز های مناسب برای پیشگیری و درمان پیچ خوردگی مچ پا

پیش زمینه

پیچ خوردگی های مچ پا یکی از شایع ترین آسیب های ورزشی به شمار می آیند که درد در مچ پا  همراه با کشیدگی یا پارگی لیگامانی و ناپایداری مفصلی را به دنبال خواهند داشت. 

یکی از درمان های غیر جراحی  و رایج برای افراد با پیچ خوردگی های مچ پا ، استفاده از ارتزهایی است که به این منظور ساخته می شوند.

ارتزها ی پیچ خوردگی مچ پا سبب

ü     کنترل دامنه حرکتی مچ پا

ü     جلوگیری از وارد آمدن نیروهای بیش از حد به مفصل مچ پا و لیگامان ها

ü     حفظ وضعیت عملکردی مفصل مچ پا

ü     افزایش تعادل و ثبات فرد

ü     حفظ بی ثباتی اندام آسیب دیده

ü     کاهش ادم

ü     کنترل و حفاظت مچ پا بعد از عمل جراحی

ü     برگرداندن فرد به فعالیت در کمترین زمان ممکن

شدت درد و میزان ناپایداری مفصلی بسته به نوع پیچ خوردگی در بیماران متفاوت است. پیچ خوردگی های مچ پا به 3 دسته تقسیم می شوند که برای هر یک، از ارتزهای خاصی استفاده می شود.

پیچ خوردگی های نوع 1 :

 دراین دسته از پیچ خوردگی ها که نوع خفیف پیچ خوردگی ها محسوب می شوند، علائم شامل کشیدگی لیگامانی به صورت جزئی، درد کم و تورم کم در مچ پا است. این نوع از پیچ خوردگی ها نقص عملکردی خاصی را برای بیمار ایجاد نمی کند و فرد می تواند بعد از چند روز به فعالیت باز گردد.

ارتزهایی که برای این دسته از پیچ خوردگی ها مورد استفاده قرار می گیرند شامل:

·        Lace-up orthoses

عملکرد این ارتز شبیه باند پیچی کردن مچ پا می باشد و اندازه آن مطابق با سایز کفش بیمار ساخته می شود.استرپ هایی که در این ارتز استفاده شده است، سبب محکم نگه داشتن آن بر روی پای فرد می شوند. همچنین یک باز شدگی در قسمت پاشنه این ارتز وجود دارد که اجازه می دهد تا پا به آسانی درون ارتز قرار گیرد. این ارتز قابل شستشو و کم حجم بوده و پذیرش پوشیدن آن بالا است. ( شکل 1)

 Lace-up orthoses ( شکل 1)

 

·        Swede - O  lightening lok

این ارتز کم حجم و سبک بوده و از مواد توری مانند ساخته می شود که اجازه عبور جریان هوا را در پا فراهم می آورد. ( شکل 2)

Swede- O  lightening lok ( شکل 2)

 

·        Elastic support

این ارتز از مواد الاستیکی ساخته می شود و فشردگی بیشتری را در قسمت خارجی مچ پا جهت کنترل ادم ایجاد می کند. ارتزهای الاستیکی اجازه مقدار کمی پلانتار فلکشن پا را می دهند ، همچنین پاشنه ویسکوالاستیکی آن ها سبب بالا آوردن پاشنه می شود. ( شکل 3)

 

 

Elastic support (شکل3)

 

پیچ خوردگی های نوع 2:

در نوع دوم از پیچ خودگی های مچ پا ، درد متوسط تا شدید در مچ پا احساس می شود، سفتی مفصلی و پارگی لیگامان های خارجی نیز اتفاق می افتد. در این نوع از پیچ خوردگی ها فرد نقص عملکردی متوسط را در هنگام راه رفتن و بالا آوردن انگشتان خواهد داشت و تقریبا 3-2 ماه طول می کشد تا بیمار قدرت و ثبات مفصلی را دوباره باز یابد.

ارتزهایی که برای این دسته از پیچ خوردگی ها مورد استفاده قرار می گیرند شامل:

·        Air cast (Air stirrup)

 

این ارتز از پلاستک سخت ساخته شده و ساپورت را برای سمت داخل و خارج مچ پا فراهم می آورد.همچنین صفحات پلاستیکی جانبی در برابر نیروهای اینورژن مقاومت می کنند در حالی که اجازه حرکات درسی فلکشن و پلانتار فلکشن پا را می دهند.( شکل 4)

 

 

 

                                                                        Air cast (Air stirrup)   ( شکل 4)

 

·        Sure step Ankle support system

 

این ارتز از صفحات داخلی و خارجی پلاستیکی که با ابر پوشش داده می شوند و یک کفه سخت تشکیل شده است. این کفه به حفظ وضعیت طبیعی مفصل ساب تالار کمک کرده و اجازه تحمل وزن زود هنگام را در راستای صحیح به پا می دهد.( شکل5)

Sure step Ankle support system ( شکل5)

 

 

پیچ خوردگی های نوع 3:

نوع سوم پیچ خوردگی ها ، شدیدترین پیچ خوردگی پا محسوب می شوند که تقریبا تمام لیگامانهای مچ پا پاره می شوند. از دیگر علائم آن درد و تورم زیاد، بی ثباتی شدید در مچ پا و نقص عملکردی است به طوری که فرد برای راه رفتن باید از کراچ( عصای زیر بغل) استفاده کند.  این نوع از پیچ خوردگی ها اغلب به صورت غیر جراحی درمان می شوند، البته در برخی موارد نیز ممکن است به جراحی نیاز داشته باشند .

 

برای این دسته از پیچ خوردگی ها  از ارتز زیر استفاده می شود:

·                                                                                                                                                          Controlled ankle motion walkers       

این ارتز شبیه به قالب های قابل برداشتن می باشد و دارای کف غلتاننده بوده که اجازه حرکت طبیعی تر را برای فرد فراهم می آورد، همچنین محورهای داخلی و خارجی آن سبب ایجاد دامنه حرکتی قابل تنظیم برای مچ پا می شوند.( شکل 6)

 

 

 

Controlled ankle motion walkers  ( شکل6)

 

 

 

 

 

 

منبع :www.sportmedicine.ir

نظرات 1 + ارسال نظر
مریم شنبه 8 تیر‌ماه سال 1392 ساعت 08:53 ق.ظ

سلام اقای دکتر من حدود یکماه پیش دچار پیچ خوردگی مچ پا شدم کشیدگی شدید رباطها که دکتر پیشنهاد گچ مچ پا را برای من دادند اما موفق نشدم گچ بگیرم و هیچ درمان خاصی را ادامه ندادم اکنون هنوز قوزک پای من ورم دارد و درد میکند بعد از کمی فعالیت یا در حالت ایستاده درد پایم شروع می شود و باید وزنم را روی پای سالم بیندازم ایا درمان خاصی وجود دارد؟

با درود شدت پیچ خوردگی مچ پا متفاوت می باشد .و بر اساس ان و زمان شروع بیماری درمان متفاوت می باشد .در هر مرحله درمانهای توانبخشی می تواند بسیار موثر باشد.از جمله این درمانها ورزش درمانی /فیزیوتراپی /..می باشد.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد