وبلاگ شخصی دکتر امیرهوشنگ واحدی

دکتر امیر هوشنگ واحدی متخصص طب فیزیکی و توابخشی، درمان بیماریهای ستون فقرات، عصبی، عضلانی و مفصلی و ... مطب کرج، جهانشهر-روبروی بیمارستان مدنی

وبلاگ شخصی دکتر امیرهوشنگ واحدی

دکتر امیر هوشنگ واحدی متخصص طب فیزیکی و توابخشی، درمان بیماریهای ستون فقرات، عصبی، عضلانی و مفصلی و ... مطب کرج، جهانشهر-روبروی بیمارستان مدنی

تغذیه و سردرد های میگرنی

تغذیه و سردرد های میگرنی

نقش تغذیه در کنترل میگرن چیست؟

زندگی در جامعه مدرن در کنار تمام مزیت‌ها، فشارها و دغدغه‌های زیادی را نیز به ارمغان آورده است...

 

 سردرد معمولاً به صورت دردی مبهم تعریف می شود که به دنبال ناراحتی یا استرس ایجاد می شود. از علل مهم آن بعد ازموارد مذکور می توان به مشکلات مربوط به عضلات پشت یا گردن اشاره کرد.

 اگر درد متعاقب بیدار شدن ازخواب ایجاد شود، معمولاً نشان دهنده فشار خون بالا است. برخی از سردردها به عنوان سردردهای میگرنی نامیده می شوند که معمولاً علل ژنتیکی دارند. این نوع سردردها ناشی ازگشاد شدن یا تنگ شدن عروق مغز است. 

میگرن دردی است که اغلب به صورت درد شدید نبض‌دار در یک ناحیه سر توصیف می‌شود و معمولا با حساسیت به نور و صدا، تهوع و استفراغ و در مواردی با گیجی، اختلالات چشمی و ضعف بعد از حمله همراه است.

شدت این سردردها ممکن است به حدی زیاد شود که ظرفیت کاری فرد را تحت تاثیر قرار دهد. میگرن در زنان سه برابر مردان شیوع دارد. میگرن‌ها با تنگ و گشاد شدن عروق خونی همراه هستند. برخی افراد ممکن است گاهی دچار این سردردها شوند، اما در برخی نیز دوره های سردرد، بخصوص در خانم‌ها بیشتر است. 

متاسفانه درمان خاصی برای این مشکل وجود ندارد. داروها نیز تنها می‌توانند علائم را تا حدودی تسکین دهند، بنابراین پیشگیری از بروز سردردهای میگرنی می‌تواند بهترین راهکار باشد. در این بین رژیم غذایی تاثیر مهمی دارد. 

 

 

رژیم غذایی مناسب برای میگرن:

همانگونه که برای تمام افراد توصیه می‌شود، بهترین رژیم غذایی رژیمی متعادل از همه گروه‌های غذایی با میوه و سبزی فراوان است. افرادی که مبتلا به سردردهای میگرنی هستند باید تاحد امکان از مصرف غذاهای آماده خودداری کنند. ماهی و سبزیجات غنی از کلسیم و منیزیم (مانند کلم، براکلی و اسفناج) برای این افراد مفید هستند. وعده‌های غذایی به هیچ وجه نباید حذف شوند، زیرا بالا و پایین رفتن قندخون، گرسنگی و کم آبی ممکن است سردرد را تشدید کند. فعالیت فیزیکی روزانه دست کم ۳۰ دقیقه در هر روز در بیشتر روزهای هفته می‌تواند احساس بهتری به افراد دهد.

توصیه‌های کلی:

در حد امکان غذاها، بویژه غذاهای پروتئینی(شیر،گوشت،حبوبات...) را هنگام نیاز آماده و بلافاصله استفاده کنید. 

باقیمانده غذا را حتی اگر در یخچال نگهداری شده استفاده نکنید. اگر می‌خواهید باقیمانده غذا را برای بیشتر از ۲ تا ۳ روز نگهداری کنید، آن را فریز نمایید.

سه وعده غذایی اصلی در روز به همراه یک میان وعده در زمان خواب و یا ۶ وعده غذایی کوچک در طول روز استفاده شود.

از مصرف غذاهایی که حاوی قندبالایی هستند بویژه در زمانی که معده شما خالی است و گرسنه هستید اجتناب کنید.

سیگار حاوی مواد شیمیایی است که می‌تواند سردرد شما را تشدید کند. اگر سیگار می‌کشید ترک آن را در اولویت خود قرار دهید.

از کم آبی بدن خود جلوگیری کنید. آب فراوان بنوشید.

دست کم هفته‌ ای سه بار ماهی (کبابی، بخارپز یا آبپز) را در رژیم خود قرار دهیدزیرا به کاهش تکرار سردردها کمک می‌کنند.

در حد امکان از شرایط استرس‌ زا دوری کنید و از تکنیک‌های آرامش بهره بگیرید. حمام، استراحت کردن، ماساژ صورت و گردن و شانه می‌تواند مفید باشد.

یادداشتی از زمان بروز سردرد و غذاهایی که دریافت کرده‌اید تهیه کنید و مواردی مانند زمان شروع سردرد، طول مدت آن و هر غذا یا نوشیدنی که در ۲۴ ساعت قبل از شروع سردرد استفاده کرده‌اید را یادداشت کنید. این امر به شما کمک می‌کند تا مواد غذایی که به آن حساس هستید را شناسایی کنید.

رژیم سالم و کنترل مناسب وزن، بدن و ذهن شما را قوی‌تر خواهد کرد و ذهن و بدن سالم و قوی قدرت بیشتری برای مقابله با بیماری‌هایی مانند میگرن را ایجاد خواهد نمود.

آیا رژیم غذایی در کنترل میگرن موثر است؟

برخی غذاها، نوشیدنی‌ها و افزودنی‌های غذایی می‌توانند باعث تشدید علائم میگرن شوند و لذا باید از مصرف آنها خودداری کرد.

برخی از این دسته موادغذایی عبارتند از:

-پنیر، شکلات، مرکبات،‌ هات داگ، غذاهای چرب، بستنی، قهوه (بویژه با افزایش یا کاهش ناگهانی مصرف آن)، برخی مغز دانه‌ها از جمله بادام زمینی، نوشیدنی‌های الکلی انواع افزودنی‌ها در محصولات غذایی.

-زمانی که غذا می‌ماند، تخمیر می‌شود. به عنوان مثال می‌توان به پنیرهای کهنه (که حدود ۲ ماه درآب نمک و ظروف دربسته نگهداری می‌شوند)، اشاره کرد.

-برخی افراد نیز به مصرف غذاهای سرد حساس هستند بویژه اگر دمای هوا بالا بوده و یا به علت ورزش دمای بدنشان افزایش یافته باشد

 

 

 

یک نکته بسیار مهم آنکه روغن گل پامچال دارای خاصیت ضد التهابی بوده و باعث کاهش درد در این بیماران می شود. 

عوامل غذایی تشدید کننده میگرن

1-نمک :که در محصولات آماده شده به میزان زیادی وجود دارد. به این منظور باید برچسب روی محصولات را به دقت مطالعه کرد. این ماده در انواع کنسرو و غذاهای یخی وجود دارد.

2- الکل 

3-برخی پنیرها به خصوص پنیرهای مانده

4-میوه ها و سبزی های کال و فاسد

5-خوراک کلم

6-انواع آجیل

7-ماهی شور

8-کنسرو شاه ماهی

9-خامه ترش

10-سوسیس هاو گوشت های مانده یا چرب 

11-کاکائو وشکلات 

12-جوانه گندم 

13-صدف خوراکی

14-مرکباتی مثل لیمو، پرتقال، گریپ فروت 

موادغذایی نام برده باعث تحریک اعصاب مغز می شوند.وهمچنین ایجاد سردرد می کنند.

15-زیاد مصرف کردن و یا کاهش کافئین در بدن نیز در تشدید میگرن مؤثر است. هم چنین ترک ناگهانی مصرف چای و قهوه، که هر دو کافئین دارند، ممکن است در برخی اشخاص مستعد، زمینه ساز بروز میگرن باشد.

16-موادغذایی چرب و سرخ شده: مواد چرب و مواد غذایی ای که با روغن زیاد سرخ می شوند عامل تشدید میگرن هستند.

17-قرص های ضد بارداری نیز در ایجاد سردرد نقش دارند

غذاهای مفید در درمان میگرن

1-مصرف غذاهایی با پروتئین بالا: غذاهای پروتئین دار نظیر تخم مرغ، گوشت گاو و حبوبات باید در هر وعده غذایی گنجانده شوند. مصرف میان وعده های حاوی پروتئین فراوان نیز مفید است.مرغ، خروس و بوقلمون از دسته غذاهای کم چرب و پر پروتئین هستند. مصرف غذاهای پروتئینی از بالا و پائین رفتن قند خون جلوگیری می کنند. گمان می رود که کمبود میزان قندخون از جمله عوامل میگرن است. 

2-مصرف میوه های مثل سیب، گلابی، گیلاس، زردآلو و انگور که مصرف آن ها موجب افزایش منظم قند خون می شود. این میوه ها میان وعده های غذایی بسیار خوبی برای حفظ و کنترل قند خون هستند.

3-حبوباتی نظیر جو،لوبیا قرمز،عدس سبز و قرمز، نخود و لوبیا همگی دارای فیبر( الیاف گیاهی) بوده و به ثابت نگه داشتن میزان قند خون کمک می کنند. 

 




 

منبع : سایت وزارت بهداشت ودرمان

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد