وبلاگ شخصی دکتر امیرهوشنگ واحدی

دکتر امیر هوشنگ واحدی متخصص طب فیزیکی و توابخشی، درمان بیماریهای ستون فقرات، عصبی، عضلانی و مفصلی و ... مطب کرج، جهانشهر-روبروی بیمارستان مدنی

وبلاگ شخصی دکتر امیرهوشنگ واحدی

دکتر امیر هوشنگ واحدی متخصص طب فیزیکی و توابخشی، درمان بیماریهای ستون فقرات، عصبی، عضلانی و مفصلی و ... مطب کرج، جهانشهر-روبروی بیمارستان مدنی

راهکارهای مقابله با سرطان 1










شاید بی اغراق نباشد که تغذیه غلط را یکی از  عواملی است که راه را برای ابتلا به سرطان باز می کند. مصرف چربی های نامناسب قبل از آن که منجر به بروز بیماری های ناشی از خود شوند ممکن است باعث بروز یا تسریع سرطان شوند.

با وجود دسترسی بیشتر شهری ها به مراکز درمانی و بهداشتی چرا سرطان در شهرها گسترده تر ظاهر شده و سالانه انواع و اقسام سرطانها جان بسیاری از شهروندان را میگیرد؟ به گزارش سلامت نیوز، شاید بی اغراق نباشد که تغذیه غلط را یکی از دلایلی است که راه را برای ابتلا به سرطان باز میکند.
زندگی در جوامع شهری در اغلب نقاط جهان با تغیر عادات غذاهای سنتی همراه بوده است. بررسی های نشان می دهد، اغلب غذاهای سنتی دارای تعادلی خاص در ترکیبات خود هستند که آن ها را برای تأمین مواد مورد نیاز بدن مناسب می سازد. اما با توسعه زندگی شهری و جای گزینی غذای خانگی با غذاهای آماده و یا مصرف غذاهای خیابانی ( مانند انواع ساندویچ هاو غذاهایی با شعار آماده به مصرف)، شرایط دشواری برای تغذیه ی مناسب ایجاد شده است. در اغلب نیازهای واقعی تغذیه ای انسان درنظر گرفته نشده است.
بررسی های دانشمندان نشان دهنده نقش مهم مواد غذایی بر بروز یا تسریع و یا برعکس، ممانعت یا کاهش انواع تومورهای سرطانی به ویژه سرطان های مرتبط با دستگاه گوارش، سرطان پستان و پروستات است. همچنین غذاها نقش عمده ای را در ممانعت از بیماری های قلبی – عروقی دارند، هر چند در افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد بروز سرطان هستند، به کارگیری این موارد به تنهایی کافی نیست و باید از توصیه های پزشکی مناسب نیز استفاده کنند، اما این توصیه ها می تواند یک راه احتیاط-آمیز برای کاهش خطر بروز انواع سرطان ها باشد.

سرطان چیست؟
اصطلاح سرطان را به طور کلی برای بیش از 100 بیماری مختلف شامل تومورهای بدخیم نقاط مختلف بدن مثل پستان، دهانه ی رحم، پروستات، معده،روده بزرگ، ریه، دهان و خون به کار می برند. سرطان به طور اساسی در نتیجه قرار گرفتن فرد در معرض عوامل سرطان زا ایجاد می شود این عوامل می توانند در محیط های شخصی یا شغلی، از راه های تنفسی،آشامیدنی و یا خوراکی به فرد آسیب برسانند.
برخلاف باور معمولی مبنی بر تأثیرعوامل ژنتیکی در بروز سرطان، عادات فردی نظیر استعمال دخانیات،الگوی رژیم غذایی و فعالیتهای بدنی(هم چنین شرایط شغلی و محیطی)نقش اصلی را در ایجاد سرطان بر عهده دارند و در این میان عوامل ژنتیکی نقش چندانی ندارند.
آن دسته از عوامل غذایی ای که خطر ابتلا به سرطان را به طور قطع افزایش می دهند عبارت اند از:
• اضافه وزن و چاقی
• مصرف الکل
• مصرف برخی از انواع گوشت ها و ماهی های نمک سود شده یا تخمیر شده
• مصرف غذاها ونوشیدنی های شور یا خیلی داغ
• مصرف مواد غذایی حاوی آفلاتوکسین( نوعی کپک که گاهی اوقات در برخی مواد غذایی مثل حبوبات،بادام زمینی،خشکباردرختی و غذاهای تهیه شده از پنبه دانه یافت می شود.)


نقش چربی ها در سرطان
مصرف چربی های نامناسب قبل از آن که منجر به بروز بیماری های ناشی از خود شوند ممکن است باعث بروز یا تسریع سرطان شوند. محققان نشان داده اند، در جوامعی که مصرف چربی بالا اما از نوع خوب دارند،بروز نقش چربی ها در سرطان دستگاه گوارش کم تر است.
چربی ها به دو طریق در رشد یا بروزسلول های سرطانی دخالت دارند: اول این که سلول های سرطانی نیازمند حضور چربی های LDL (Low Density Lipoprotein)برای رشد خود هستند. بنابراین غذاهایی که به پایین آوردن سطح چربی های LDLدر بدن کمک می کنند، مانع یا کاهنده ی رشد سلول هایسرطانی خواهند بود. دوم این که مصرف چربی ها باعث تحریک تولید صفرا می شود، زیرا وجود صفرا برای هضم چربی ها ضروری است. در این حالت اگر مقدار زیادی صفرا به داخل روده ها ترشح شود و به مدت طولانی در روده ها باقی بماند، بخشی از آن تبدیل به اسید آپلولیک(Apcholic Acid)می شود. این اسید،محرک رشد سلول های سرطانی است و به همین دلیل ادعا می شود مصرف زیاد چربی ها ممکن است در ایجاد بروز سرطان روده ی بزرگ نقش زیادی داشته باشد. در استفاده از چربی ها فقط کاهش یا محدودیت مصرف، هدف نیست،بلکه نوع چربی نیز اهمیت بسزاییدارد،یعنی باید چربی های مناسبی برای مصرف انتخاب شوند که به طور معمول از نوع چربی های اشباع نشده یا مایع باشند.

مصرف چربی های مناسب
براین اساس گفته شده است که بعضی چربی ها نمی توانند در ایجاد سرطان مؤثر باشند و حتی ممکن است تأثیرات ضد سرطانی نیز دارا باشند که از جمله می توان به این موارد اشاره کرد:
• چربی های غیراشباع موجود در غذاهای گیاهی مانند حبوبات.
• روغن هایی گیاهی که سرشار از چربی های غیر اشباع مونو هستند مانند روغن زیتون و روغن کانولا(canola)
• غذاهای دریایی مانند ماهی سالمون و تون که دارای مقادیر زیادی اسیدهای چری امگا3 هستند.
• روغن هایی که دارای مقداری اسیدهای چرب امگا3 در ان ها در مقایسه با اسیدهای چرب امگا6 بیشتر است ، مانند روغن بزرگ (بذرک)،روغن کانولا،روغن لوبیای سویا(هیدروژنه نشده)،گردو،روغن آفتاب گردان روغن کافیشه،روغن کنجد و روغن زیتون.

کاهش مصرف چربی
متخصصان علم تغذیه معتقدند که مصرف روزانه ی چربی باید تأمین کننده ی 20 درصد کالری مورد نیاز بدن باشد.یعنی اگر کالری مورد نیاز روزانه ی بدن را 2500کالری (kcal)در نظر بگیریم ،چربیباید 500 کالری را تأمین کند. از سوختن هر گرم چربی حدود 9کالری انرژی تولید می شود(500تقسیم بر 9،حدود55 گرم می شود) پس چربی مجاز برای مصرف 45 گرم خواهد بود.

برای پیشگیری از سرطان چه بخوریم؟
مصرف غذاهای حاوی آنتی اکسیدان
اغلب محققان بر تأثیر و نقش تعیین کننده بتاکاروتن،ویتامین c،ویتامین E و سلنیوم به عنوان بهترین آنتی اکسیدان ها در کاهش خطر بروز سرطان روده اتفاق نظر دارند. میوه و سبزی ها منابع اصلی و طبیعی آنتی اکسیدان ها در طبیعت هستند.
بتاکاروتن
بتاکاروتن با تقویت سیستم ایمنی بدن و آزاد کردن مواد شیمیایی خاص که عامل نابود کننده ی تومور(Tumor necrosis factor)نامیده می شود، به جنگ سرطان می رود و مانع رشد سلول هایی می شود که مستعد سرطانی شدن هستند.مقدار توصیه شده برای مصرف بتاکاروتن به عنوان ترکیبات ممانعت کننده از بروز سرطان،25-15 میلی گرم روزانه (حدود 30000 واحد)است.در یک رژیم غذایی متعادل ،همراه با سالاد و سبزیجات ،معمولاً این مقدار بتاکاروتن وارد بدن می شود.بهترین منابع بتاکاروتن عبارت اند از:سیب زمینی شیرین ،هویج،طالبی،گرمک،کدوتنبل،انواع کدوی خورشتی،اسفناج،کلم،انبه،فندوق و گریپ فروت قرمزکه برعکس گریپ فروت معمولی دارای مقدار قابل توجهی بتاکاروتن است. برای دست یابی به مقدار مناسب بتاکاروتن در غذای روزانه مصرف هریک از غذاهای زیرمی تواند برآورده کننده این نیاز باشد:
نصف سیب زمینی شیرین،یک قاچ کدوتنبل،دو عدد هویج،100گرم اسفناج پخته و دو عدد انبه.
بهترین منابع بتاکاروتن عبارت اند از:
1- هویج: یک هویج حاوی 4/4 میلی گرم بتاکاروتن است.
2- سیب زمینی شیرین : هر سیب زمینی شیرین با اندازه متوسط،حاوی 12میلی گرم بتاکاروتن است.
3- کدو: یک قاچ متوسط حاوی 4/2 میلی گرم بتاکاروتن است
لیکوپن،ماده ی مهم موجود در گوجه فرنگی نقش مهمی در جذب و استفاده ی بدن از بتاکاروتن دارد؛لذا مصرف گوجه فرنگی همراه با غذاهای حاوی بتاکاروتن باعث تقویت اثرات آن می شود. بر این اساس مصرف هویج و گوجه فرنگی با هم ،انتخابی عالی است.

منبع :سلامت نیوز

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد