پژوهشگران علوم پزشکی در کشور سوئد می گویند نتایج یک تحقیقات که جدید انجام شده نشان داده است زنانی که روزانه از مکمل های کلسیم بیش از ۱۴۰۰ میلی گرم در روز مصرف می کنند ممکن است با خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی مواجه شوند.
صدها هزار زن و مرد مسن مکملهای کلسیم مصرف میکنند تا از پوکی استخوان و کاهش تراکم استخوانی خود پیشگیری کنند اما انجام این کار به جای آنکه از شکستگی استخوان پیشگیری کند باعث بروز حملات قلبی در زنان میشود.
محققین تاکید دارند که یافته های دیگر تحقیقات نیز نشان داده است که مردان نیز با مصرف کلسیم با خطر افزایش مرگ و میر ناشی از آن روبرو خواهند بود.
دکتر گریگ فونارو سخنگوی انجمن قلب آمریکا گفت: بسیاری از افراد مسن به منظور جلوگیری از دست رفتن استخوان خود در رژیم غذایی خود کلسیم را افزایش دادند یا گمان داشته اند که افزایش کلسیم در رژیم غذایی با یا بدون ویتامین D می تواند سلامت قلبی عروقی را بهبود بخشد.
وی افزود: با این وجود تحقیقات جدید نشان داده است که مصرف زیاد کلسیم نه تنها سلامت قلب و عروق را بهبود نمی بخشد بلکه ممکن است باعث خطر بیشتری از مرگ و میر ناشی از حوادث قلبی و عروقی همراه باشد.
تیم محققان به رهبری دکتر کارل میچائلسون استاد بالینی گروه علوم ارتوپدی جراحی در دانشگاه اوپسالا در سوئد بیش از ۶۱ هزار زن را مورد تجریه و تحلیل قرار دادند.
دانشمندان با بیش از ۱۹ سال پیگیری دریافتند که ۱۲ هزار زن فوت شده که تقریبا ۴ هزار مرگ ناشی از بیماری های قلبی و عروقی و در حدود ۱۹۰۰ بیماریهای قلبی و ۱۱۰۰ سکته مغزی بوده است.
محققان دریافتند که بیشترین نرخ مرگ و میر در میان زنانی بوده است که روزانه ۱۴۰۰ میلی گرم کلسیم مصرف کرده بودند.
به عبارتی دیگر زنانی که کمتر از ۶۰۰ میلی گرم کلسیم در روز مصرف کرده بودند نیز در معرض خطر مرگ بودند.
پژوهشگران اعتقاد دارند تغییرات ناگهانی که در میزان کلسیم موجود در خون بعد از مصرف این مکملها بهوجود میآید، عامل اصلی بروز این عوارض جانبی است. مقادیر بالای کلسیم میتواند منجر به سفت و سخت شدن رگهای خونی و قلبی شود.
منبع : پزشکان بدون مرز
این متخصصان میگویند، افزایش مقدار این ویتامینها و روغنهای ماهی در بدن از عوامل مهم و موثر در کاهش تحلیل رفتن و کوچک شدن مغز و در نتیجه پیشگیری از آلزایمر است، در حالی که رژیم غذایی حاوی تنقلات و چربیهای ترانس نتیجه معکوس دارد و مصرف آنها باعث کاهش اندازه و توانایی مغزی میشود.
پزشکان انستیتو پائولینگ در دانشگاه دولتی اورگون و متخصصان دانشگاه علم و بهداشت اورگون روی ۱۰۴ داوطلب در گروه سنی ۸۷ سال مطالعه کردند که هیچ یک از آنها سابقه و فاکتور خطرزای ناتوانی ذهنی و ضعف حافظه نداشتند.
بررسی های قبلی نشان داده بود کاهش مقدار امگا۳ با بیماری هایی مانند اختلالات عمده افسردگی،اختلالات دو قطبی،اسکیزوفرینا سوء استفاده مواد و اختلالات کم توجهی نسبت دارد.
گیاهانی نظیر گردو و تخمه آفتابگردان نیز سرشار از امگا۳ هستند.
این اسیدهای چرب قادر هستند بی نظمی های ضربان قلب، میزان تری گلیسرید خون،خطر تشکیل لخته در خون،سرعت سخت شدن شریانها،خطر فشار خون بالا و خطر ابتلا به سرطان پوست وپروستات را کاهش دهند و همچنین موجب کاهش اختلالات رفتاری در جوانان شوند.به گفته این محققان باید در خصوص فواید اسیدهای چرب امگا۳ واقع بین بود.امگا ۳ باعث ایجاد خلق و خوی بهتر می شود.
۶۰درصد از مغز به چربیها اختصاص دارد پس عملکرد صحیح مغز و سلولهای عصبی و شبکیه چشم به اسیدهای چرب از جمله امگا۳ وابسته است. امگا۳ در بدن به پروستاگلندینها و ایکوزانوییدها تبدیل میشود.
پروستاگلندینها در تنظیم فشار خون، انعقاد خون، پاسخهای آلرژیک، عملکرد کلیهها و دستگاه گوارش، تولید انرژی و تنظیم هورمونهای جنسی نقش دارد. مصرف امگا۳ سبب کاهش کلسترول و تری گلیسیریدهای خون، کاهش فشارخون، کاهش وزن، پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی، درمان و کاهش دردهای مفاصل، آرتریت روماتوئید و آرتروز میگردد.
از آنجا که امگا۳ جذب کلسیم را افزایش میدهد و رسوب کلسیم را در بافتهای استخوانی تسهیل مینماید، سبب درمان پوکی استخوان میشود. همچنین این ماده در درمان افسردگی، خشکی چشم، کاهش دردهای قاعدگی، جلوگیری از تصلب شرائین و کاهش بروز سرطانهای سینه، تخمدان، پروستات و دستگاه گوارش موثر است و همچنین سبب درمان و پیشگیری از آلزایمر، آسم، اختلال کم توجهی بیشفعالی، میگرن، آکنه میشود.
مصرف این ماده سبب بهبود توان ذهنی و حافظه، جلوگیری از پیری زودرس، تثبیت انسولین و قندخون، افزایش سطح هورمون رشد و افزایش رشد عضلات میگردد و لذا مصرف این ماده به زنان باردار و شیرده توصیه میگردد زیرا چنانچه گفته شد این ماده در تکامل مغز و سیستم عصبی نیز نقش اساسی دارد.
با مصرف امگا۳ مقاومت بدن در مقابل انواع سرطان افزایش مییابد و در نتیجه باعث کاهش رشد غدههای سرطانی میگردد اما لازم به ذکر است افرادی که دچار اختلالات خونی هستند، کسانی که پوستشان به راحتی دچار کوفتگی و کبودشدگی میگردد، کسانی که از داروهای آسپرین و رقیق کننده خون استفاده مینمایند، افرادی که به غذاهای دریایی حساس هستند، افرادی که فشارخون بالا دارند ونیز کسانی که دچار ضعف سیستم ایمنی بدن هستند نباید امگا۳ مصرف کنند زیرا مصرف میزان امگا۳، سیستم ایمنی بدن را سرکوب مینماید و اگر بیش از نیاز بدنمان از این ماده مصرف نماییم موجب اسهال، تهوع، کاهش جذب ویتامینهای A,D,E,K (ویتامینهای محلول در چربی) میگردد.
این اسید چرب به نور و حرارت و اکسیژن بسیار حساس است و در نتیجه این مواد باید در ظروف در بسته و در یخچال و دور از نور نگهداری شود. پیشتر گفتیم که امگا۳ در روغنهای ماهی موجود است.
علیرغم دانستن این نکته و نقش مصرف ماهی و سایر آبزیان در افزایش ضریب سلامت جامعه اما مصرف سرانه آبزیان در کشورمان اکنون ۵کیلوگرم است که در مقایسه با مصرف سرانه جهانی ناچیز است.
امگا۳ کلید هوش کودکان است در نتیجه مادران باردار باید در هفته یک تا دو بار مصرف نمایند از طرفی این ماده باعث کاهش خطر تولد نوزاد نارس میگردد و با افزایش رشد سریع مغز جنین، توان هوشی را در کودکان زیاد مینماید.
تحقیقات علمیحاکی از آنند که سطح امگا۳ در خون افراد مبتلا به افسردگی کمتر از افراد عادی است. جالب اینکه اگر در افراد افسرده این میزان پایینتر از حد معمول باشد امکان خودکشی آنها تا ۸ برابر نسبت به افراد افسردهای که این مشکل را ندارند (علیرغم افسرده بودن، میزان امگا۳ طبیعی دارند) بیشتر میشود.
منبع : پزشکان بدون مرز
این پزشکان معتقدند اگر ویتامین «ای» را به طور موضعی روی پوست بمالید، این ویتامین می تواند علائم پیری را کاهش دهد و اگر به صورت مکمل خوراکی مصرف شود برای افزایش طاقت عضلانی ورزشکاران و دوندگان مفید است.
این پژوهشگران در یک مطالعه جدید نشان دادند فعالیت های روزانه مثل خوردن و ورزش کردن می تواند غشاء پلاسمایی را در سلولهای عضلانی پاره کنند اما وجود ویتامین «ای» برای ترمیم این غشاء ضروری است.
اگر این سلولهای ماهیچه ای ترمیم نشوند عضلات در نهایت تخریب می شوند و در پروسه ای شبیه به وضعیت دیستروفی عضلانی از بین می روند.
ویتامین «ای» در مقابله با بسیاری از بیماریها به بدن کمک می کند و سلول ها را در برابر انواع مشخصی از آسیب های بیولوژیک حفظ کرده و طول عمر آنها را افزایش می دهد. این خاصیت ویتامین «ای» در طول زمان باعث کند شدن آسیب های سلولی می شود که به طور طبیعی با افزایش سن اتفاق می افتد.
این مطالعه که در مجله نیچر منتشر شده می افزاید : ویتامین «ای» در پیشگیری از برخی اختلالات تاثیر دارد و به درمان بعضی دیگر از بیماری ها کمک می کند. برای مثال ویتامین «ای» نقش مهمی در درمان بسیاری از سرطان ها شامل سرطان پوست، دهان و گلو، معده، روده بزرگ، سینه و پروستات ایفا می کند. همچنین خطر ابتلا به سرطان های ریه، مری و دهانه رحم را کاهش می دهد.
ویتامین ای در مقابله با بسیاری از بیماریها به بدن کمک میکند و سلولها را در برابر انواع مشخصی ازآسیب های بیولوژیک حفظ کرده و طول عمر آنها را افزایش می دهد.
این خاصیت ویتامین ای در طول زمان باعث کند شدن آسیب های سلولی می شود که به طور طبیعی با افزایش سن اتفاق می افتد.
ویتامین ای در پیشگیری از برخی اختلالات تاثیر دارد و به درمان بعضی دیگر از بیماریها کمک میکند. برای مثال ویتامین ای نقش مهمی در درمان بسیاری از سرطانها شامل سرطان پوست،
دهان وگلو، معده، روده بزرگ، سینه و پروستات ایفا میکند. همچنین خطر ابتلا به سرطانهای ریه ومری راکاهش می دهد.
مهمترین منابع غذایی حاوی ویتامین ای شامل آجیلها مثل مغز بادام، فندق، و گردو، تخم آفتابگردان، روغن ذرت، مارگارین، روغن سبزیجات فشرده شده خنک، شامل ذرت، سویا، دنه پنبه ، سبوس گندم، اسفناج، کلم پیچ و سیب زمینی هستند. البته علاوه بر موارد غذایی ، باتشخیص پزشک مکملهای این ویتامین نیز در صورت نیاز تجویز میشوند.
منبع : پزشکان بدون مرز
پژوهشگران علوم پزشکی در دانشگاه تگزاس در آمریکا می گویند نتایج مطالعات نشان داده است که میزان اندک ویتامین دی(D)در بدن با بروز بیماری های قلبی و عصبی و همچنین افسردگی مرتبط است.
دکتر ‘شرود براون’ استاد دانشگاه تگزاس در ایالات متحد و مجری این پژوهش گفت: یافته های ما حاکی از آن است که غربالگری برای بررسی میزان ویتامین دی در افراد افسرده و شاید غربالگری برای یافتن افراد افسرده ای که ویتامین دی آنها پایین است ، می تواند مفید واقع شود.
پژوهشگران نتایج بررسی های انجام شده بر روی ۱۲ هزار و ۶۰۰ شرکت کننده را از اواخر ۲۰۰۶ تا اواخر ۲۰۱۰ مطالعه کردند.
البته محققان پیش از این با انجام مطالعات مجزا، از ارتباط ویتامین D با افسردگی خبر داده بودند.
این پژوهشگران دریافتند هرچه ویتامین دی در بدن افراد بالاتر باشد، به طور چشمگیری خطر ابتلا به افسردگی بویژه در بین افرادی که سابقه افسردگی دارند کمتر است.
از این رو محققان استفاده از ویتامین دی را در مراقبت از بیمارانی دارای سابقه افسردگی تجویز می کنند.
نتایج این مطالعات در نشریه Mayo Clinic Proceeding منتشر شده است.
ویتامین D چندین نقش کلیدی در بدن دارد، و از همه مهمتر کمک به جذب مواد معدنی کلسیم و فسفر از غذایی که میخورید.
ویتامین دی یکی از ویتامینهای محلول در چربی است که در بسیاری از مواد غذایی مانند ماهی، تخم مرغ، شیر غنیشده و روغن کبد ماهی یافت میشود.
اشکال شیمیایی متعددی از ویتامین دی وجود دارد. دو شکل این ویتامین در انسانها نقش دارند: اگوکلسیفرول (ویتامین دی ۲) و کولهکلسیفرول (ویتامین دی۳). ویتامین دی ۲ در گیاهان ساخته میشود. ویتامین دی ۳ در پوست انسان هنگام قرار گیری در معرض پرتوهای ماورای بنفش B نور خورشید ساخته میشود. مواد غذایی را ممکن است با ویتامین دی ۲ یا دی ۳ غنی کنند.
همچنین تحقیقات دیگر نشان داده است کمبود ویتامین D به سیستم ایمنی بدن آسیب می رساند که این امر منجر به ایجاد سرطان، دیابت و عفونت می شود.
به گفته محققان، دریافت ویتامین D و کلسیم باعث افزایش قدرت و هماهنگی عضلات در افراد کهنسال میشود. همچنین این ویتامین باعث پیشگیری از بیماریهایی مانند راشیتیسم در کودکان و پوکی استخوان در بزرگسالان و سالخوردگان میشود. این ویتامین به رشد و استحکام استخوانها و سلولها کمک زیادی میکند.
مصرف ویتامین D نه تنها باعث پیشگیری از بیماری ام اس میشود بلکه حتی علائم آن را نیز میتواند تخفیف دهد. کمبود این ویتامین در زنان باردار سبب کاهش استحکام استخوانها میشود که هم برای مادر و هم برای نوزاد او خطرناک است.
پژوهشگران میگویند: کمبود این ویتامین خطر ابتلا به سرطانهای سینه و پروستات را نیز افزایش میدهد و با تضعیف دستگاه ایمنی بدن خطر ابتلا به دیابت و عفونتها را تشدید میکند.
به گفته کارشناسان ، نیاز روزانه به این ویتامین برای هر فرد بالغ ۱۰ میکروگرم یا حداکثر ۲۰۰۰ واحد بینالمللی در روز است. البته مقدار مورد نیاز به این ویتامین در زمان کودکی و سالخوردگی اندکی بیشتر است.
منبع : پزشکان بدون مرز
ویتامین E در بعضی از روغن های گیاهی، سبزیجات سبز مانند اسفناج و براکلی و در بادام و فندق موجود است.
اما یکی از محققان بریتانیایی گفته است که مکمل ها ممکن است برای بدن مشکل زا باشند.
گروه تحقیقاتی در دانشگاه کی او در توکیو دو گروه موش را مورد بررسی قرار داد. یکی موش هایی با کمبود ویتامین E و دیگری گروهی از موش ها که با مکمل های این ویتامین تغذیه می شدند.
با آنکه تحقیقات اولیه نشان داده است که مصرف این ویتامین تاثیر مثبتی بر روی افزایش حجم استخوان ها دارد، گروه تحقیقاتی در ژاپن به عکس این نتیجه دست یافت.
در واقع سلامت استخوان در موش هایی که کمبود این ویتامین را دارند بهتر است و هنگامی که آن را مصرف می کنند حجم استخوانی آنها کاهش می یابد.
اندازه و تراکم استخوان های بدن در دوران بزرگسالی ثابت نیست و به این بستگی دارد که فعالیت سلول های استخوانی از جمله استئوبلاست ها که موجب رشد لایه های جدید می شود بیشتر باشد، یا فعالیت استئوکلاست ها که موجب تخریب استخوان ها می شود.
محققان می گویند که ویتامین E موجب افزایش فعالیت استئوکلاست های “استخوان خوار ” می شود و این به این معناست که استخوان ها بیشتر در معرض تخریب قرار می گیرند.
آزمایش هایی مشابه از جمله تحقیقاتی که در ۲۰۱۰ منتشر شد، نتایج عکس بررسی های اخیر را در برداشت و حتی به این نتیجه منجر شد که مصرف ویتامین E یکی از شیوه های درمانی مفید برای تقویت استخوان ها در سالمندان است.
اما دکتر هلن مک دونالد از دانشگاه آبردین در بریتانیا که در مورد تاثیر تغذیه بر سلامت استخوان ها تحقیق می کند، می گوید که تعداد کمی از پژوهش ها، از جمله تحقیقاتی که خود او انجام داده، نشان دهنده تاثیرات منفی این ویتامین است.
وی تاکید کرد که هیچ دلیلی برای آنکه مردم رژیم غذایی خود را تغییر دهند تا از مصرف مقادیر ناچیزی از ویتامین E که در غذاها موجود است، اجتناب ورزند.
وی گفت: “اما مکمل ها دارای دوز و غلظت بالاتری از ویتامین E و املاح موجود در غذاها بوده و عوارض جانبی ناشی از مصرف نادرست مکمل ها در برخی موارد بسیار جدی است.”
منبع : پزشکان بدون مرز